5 Pro és 5 Kontra a külföldről behozott autókról

Ahogy Európa szerte megnyíltak a határok, úgy lett egyre népszerűbb külföldről autókat behozni kishazánkba, és itt árusítani őket.

Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy egy külföldről behozott autó jó vagy rossz, ahogyan az itthoniakról sem lehet ezt laikus szemmel megállapítani, mert az autó milyenségét nem a származási országa, hanem a használata és karbantartása határozza meg.

Vannak viszont fontos szempontok, amikor erről a témáról esik szó, rengeteg a Pro és kontra, így arra gondoltunk, összeszedjük a legfontosabb érveket, ide, egy helyre. 


5 érv Külföldről behozott autók mellett

- Egyes állítások szerint a külföldről behozott autók nagy előnye, hogy az ott élő emberek jobb anyagi körülményeiknek köszönhetően több forrást tudnak a szervizre és karbantartásra fordítani. 

- Szintén a magasabb életszínvonalnak köszönhetően, egy háztartásban több autót is fenntartanak, így vélhetően kevesebbet használják járműveiket.

- Nyugaton, a legtöbb esetben jobbak az útviszonyok, így kíméltebbek a futóművek.

- A délebbi országokból származó autók nem voltak annyira kitéve az időjárás viszontagságainak, nem marta őket annyi só alulról, kaszni szempontból kevesebb a rozsda.

- Olcsóbbak, hiszen nyugaton a statisztikák szerint sokkal fiatalabbak a gépkocsiparkok, az emberek gyakrabban cserélnek autót, a néhány évnél idősebb autóknak kevesebb az értéke, mint hazánkban.


5 érv Külföldről behozott autók ellen

- Nehéz nyomon követni, hogy egy külföldről behozott autó papírjai, eredete rendben vannak-e.

- Mivel a behozatalkor EU-n belül nem kötelező az eredetvizsga, így még az is lehet, hogy a megvásárolt autó külföldről lopott.

- A műszaki előéletről csak a tulajdonosnak adnak információt, így csak akkor tudjuk megvizsgálni az előéletét, ha már megvettük. (kivéve, ha vezetett szervizkönyves)

- Mivel nehezen követhetőek és lekérdezhetőek az adatok, a külföldi papírok autók esetében nagyon gyakori, hogy visszatekert km órával kerülnek eladásra.

- Sokszor a kereskedő nem íratja a saját nevére behozatalkor, így olyan személytől vásárolunk autót papíron, akinek a létezésében sem lehetünk biztosak.
Szóval, elmondhatjuk, hogy legalább annyira megérheti külföldről autót behozni, mint amekkora kárunk származhat belőle, ha nem vagyunk elég körültekintőek.
A legjobb taktika ebben az esetben talán az, ha megfelelően tájékozódunk, és/vagy magunk intézzük a külföldi autó behozatalát és honosíttatását.
Persze, nem törvényszerű, hogy mindenki csaló, aki külföldről behozott autók értékesítésével foglalkozik, de főleg ezen a területen jobb félni, mint megijedni.
Ha nem vagyunk teljesen biztosak a korrekt eljárásban, mindenképpen kérjünk segítséget, és nézzünk utána mindennek, aminek csak lehet.
És ha ezek után is kételkedünk, válasszunk inkább a KEKKH-nál jól és pontosan leellenőrizhető, magyar papíros járművet.

autovasarlastippek.hu